De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent lager op 328,99 punten. De MidKap-index verloor 0,6 procent tot 548,09 punten door een fors koersverlies vanNutreco. De beurzen in Londen en Parijs daalden 0,6 en 0,9 procent. Frankfurt sloot onveranderd.

Financiële fondsen stonden dinsdag in de belangstelling. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet weten dat de pogingen om in heel Europa een belasting op financiële transacties in te voeren gedoemd zijn te mislukken. Duitsland en Frankrijk zijn voorstanders van de transactietaks, terwijl landen als Nederland en Groot-Brittannië tegen zijn.

Stijgers en dalers

In de AEX maakte bank en verzekeraar ING in de middaghandel nog een koerssprong, maar sloot vrijwel vlak. Navigatiebedrijf TomTom hoorde bij de grootstestijgers met een winst van 1,6 procent. Grootste dalers waren de dienstverleners aan de oliesector SBM Offshore en Fugro met verliezen van 2 procent.

Air France-KLM zakte 1,1 procent. Volgens de Franse krant La Tribune moet luchtvaartmaatschappij Air France in de komende 2 jaar haar kapitaalpositieversterken omdat die niet aan de Franse boekhoudregels voldoet.

Nutreco verliest

In de MidKap was visvoerbedrijf Nutreco de grootste verliezer met een min van ruim 6 procent. Beleggers reageerden op berichten dat viskweker Marine Harvestoverweegt een eigen zalmvoerfabriek op te zetten. Die beslissing kan op lange termijn belangrijke consequenties hebben voor Nutreco. Tijdens de aandeelhoudersvergadering op dinsdag bevestigde topman Wout Dekker van Nutreco het voornemen van het bedrijf om in 2016 een bedrijfsresultaat van 400 miljoen euro te behalen.

In Frankfurt steeg Lufthansa 2,2 procent na een adviesverhoging door JPMorgan. De Duitse luchtvaartmaatschappij moest dinsdag wel honderden vluchten schrappen vanwege een staking door Duits grondpersoneel. In Londen klom Royal Bank of Scotland 3,3 procent op berichten dat de Britse overheid een deel van haar belang in de bank wil verkopen aan de Golfstaat Abu Dhabi.

Total

Total zakte in Parijs 6 procent. Het Franse olie- en gasconcern overweegt een zogenoemde 'relief well' te boren om het gaslek in de Noordzee te dichten. Dat kan volgens Total wel 6 maanden gaan duren.

De euro was bij het sluiten van de beurzen 1,3340 dollar waard, tegen 1,3325 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 106,27 dollar per vat en Brentolie daalde met 0,6 procent tot 124,96 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl